Kun jij zonder photoshop? De mooiste niet bewerkte foto’s op een rij

Als fotograaf kun je tegenwoordig niet meer zonder photoshop. Of wel?

Als je een tijdschrift doorbladert, of fotoreportages bekijkt van de ‘groten der aarde’, lijkt het soms wel of jij de enige bent die niet al je foto’s photoshopt. Denk je al bij voorbaat dat het verschil tussen een professionele fotograaf en een hobbyfotograaf het na bewerken van de foto’s is, niets is minder waar! Val terug op techniek en creativiteit en je hebt geen photoshop meer nodig!

Techniek: lange sluitertijd

Bijzondere foto’s met mooi kleurgebruik zijn echt niet altijd bewerkt. Maar hoe doe je het dan? Bijzondere foto’s kun je bijvoorbeeld maken met een extra lang sluitertijd. Vooral fioto’s die je maakt in de avond en nacht komen dan mooi uit. Vooral objecten met licht die in beweging zijn, zijn een prachtig onderwerp voor bijzondere plaatjes. Maar denk ook aan onweer bijvoorbeeld.

photoshop

fotocredit: imgur – Hete thee bevriest in de lucht op Antartica

 

photoshop

fotocredit: reddit – Opstijgend vliegtuig

 

photoshop

fotocredit: tumblr – Regenboog en bliksem

 

Dichtbij

Hele gewone dingen worden interessante onderwerpen als je ze van heel dichtbij fotografeert. Dieren en planten zijn ineens machtige, haast buitenaardse wezens als je ze van heel dichtbij op de foto zet.

fotocredit: Twipz Biswas – schildpadden

 

fotocredit: Zhangzishi – kreeftje in een emmer

 

fotocredit: Laurens Kaldeway – kersen in water

 

fotocredit: Aditya Permanan – kameleon met een blad

 

Veraf

Zoals dieren en planten heel interessant worden als je ze op micro niveau vastlegt, zo spannend worden foto’s van steden en landschappen als je ze juist van heel veraf op de gevoelige plaat zet. Vanuit de lucht, of vanaf een hoge brug: van veraf zie je de kleuren en mensen heel anders. Net een mooi schilderij. Vlnr: Westerdok, stadion

fotocredit: Airpano – Westerdok, Amsterdam

 

fotocredit: Ilya Pitalev – Stadion tijdens viering in Noord Korea

fotocredit: imgur – Dijk, snelweg en windmolens in Nederland

fotocredit: Bernhard Lang – Italiaans strand

Licht

Maar de trouwste vriend van elke fotograaf is toch wel de zon. Zonsopgang of ondergang, tegenlicht of juist de zon in de rug. Met zonlicht kun je als fotograaf haast toveren. Doe er je voordeel mee, er kan geen photoshop tegenop.

fotocredit: Michael Shmeley – Paardebloem

fotocredit: imgur – blad met schaduw draak

Bron: Brightside